Bibi Ka Maqbara, celalalt Taj Mahal al Indiei

Stiai ca India nu are unul, ci doua Taj Mahal ? In India exista un monument indentic cu Taj Mahalul in orasul Aurangâbâd, in regiunea Maharashtra. Este vorba despre un mausoleu botezat Bibi Ka Maqbara (Mormantul Doamnei), construit de catre printul Azam Shah, fiul imparatului mongol Aurangzeb, intre anii 1651-1661, in memoria mamei sale Dilras Banu Begum.

Bibi-Ka-Maqbara_overall

Sursa foto: wikipedia.org

Constructia acestui monument a fost inspirata de celebrul Taj Mahal, construit de nimeni altul decat bunicul printului Azam Shah, imparatul mongol Shah Jahan, in memoria sotiei sale Mumtaz Mahal (Lumina Palatului). Intentia lui Azam Shah a fost sa construiasca un monument care sa rivalizeze cu Taj Mahal. Din pacate, i-a lipsit trezoreria la care bunicul sau a avut acces precum si mana de lucru calificata. Cu toate acestea, Bibi Ka Maqbara este o minune arhitecturala cu motive complexe, sculpturi frumoase, o structura impozanta si o superba gradina.

Mausoleul este situat in centrul unei vaste incinte care masoara aproximativ 458 metri pe 275 de metri cu bazine, fantani si canale de irigatie avand la fel ca si Taj Mahalul, patru minarete in colturi. Insa, spre deosebire de Taj Mahal, aceste minarete nu sunt atat de impunatoare. Gradina este marginita de ziduri inalte si impunatoare.

Bibi_ka_Maqbara_-_Bird's_eye_view

Sursa foto: wikipedia.org

Bibi Ka Maqbara este o frumoasa opera arhitecturala care merita sa fie vizitata insa care paleste in comparatie cu stramosul sau Taj Mahal. In timp ce monumentul din Agra este construit in intregime din marmura alba, mausoleul din Aurangabad este acoperit cu marmura doar partial. Conform arhivelor, constructia mausoleului Bibi Ka Maqbara l-a costat pe Azam Shah 700 000 de rupii (9150 de euro) in timp ce constructia Taj Mahalului a costat in jur de 32 de milioane de rupii (418 530 de euro).

Inca de la inceput, Aurangzeb nu a fost de acord cu constructia unui monument la fel de somptuos ca Taj Mahalul si a incercat sa opreasca constructia acestuia blocand transportul marmurei din Rajasthan. Insa, fiul sau Azam Shah a fost hotarat sa construiasca un monument in onoarea mamei sale care sa poata rivaliza cu Taj Mahal.

Legenda spune ca in 1803, Nizam Sikander Jahan a fost atat de captivat de Maqbara ca in momentul in care orasul Aurangabad si regiunea Marathwada au fost anexate regatului sau, acesta si-a dorit sa deplaseze Maqbara in capitala Hyderabad. A ordonat chiar si demolarea mausoleului, dala cu dala. Insa a avut o premonitie si a incetat lucrarile de demolare, construind o moschee ca penitenta, situata la vest de principala structura.

Poti lasa un comentariu, sau sa trackback din site-ul tau

Ai ceva de spus? Lasa un comentariu

Nominated at BestTravelWebsites for "Best Wordpress Travel Theme"