Cascada Bigar – Minunatia ascunsa a Romaniei

Impresionanta cascada bigar din romania

Cascada Bigar

Aproape necunoscută, situată undeva la poarta Ţării Almajului, pe cheile Minişului, Cascada Bigăr îşi câştigă recunoaşterea la nivel mondial datorită jurnaliştilor americani de la The World Geography. Aceştia au realizat un top al celor mai neobişnuite opt cascade din lume, iar în fruntea clasamentului se află Cascada Bigăr – minunăţia ascunsă din Munţii Aninei.

Cascada Bigăr şi izvorul râului ce-i poartă numele, din judeţul Caraş-Severin, este o rezervaţie naturală din „Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa”, în Munţii Semenic, o cunoscută zonă în care predomină formaţiunile carstice: peşteri, chei, cascade şi avene. Aici, pe lângă impunătoarele chei săpate în stâncă de râul Nera (Cheile Nerei), cele mai lungi din ţară, turiştii răzleţi pot descoperi una dintre minunile geologice ale acestei planete, creată din eterna luptă a pământului cu apa.

cascada bigar, una dintre cele mai impresionante cascade din lume Din subteranul Munţilor Aninei, izvorăşte un puternic curs de apă, râul Bigăr ce după doar 200 de metri de călătorie tumultoasă se revarsă de pe pragul unei stânci calcaroase, în Râul Miniş. Căderea de apă fascinează prin parcursul vertical ce se lansează de pe culmea tufului calcaros (rocă de sedimentare formată prin depozitarea de cenuşă şi reziduuri în urma erupţiilor vulcanice) acoperit de muşchiul verde, în nenumărate firişoare de apă, ce necontenit, fără de odihnă, se izbesc de apele Râului Miniş, asemenea unei perdele curgătoare.

Neobişnuită, Cascada Bigăr atrage prin ciudăţenie, pare de-a dreptul o anomalie dăruită de ceea ce la origini a fost lavă vulcanică, modificată şi transformată de mişcările Terrei de-a lungul erelor geologice până le produsul final, a cărui unicitate este recunoscută peste hotare.
cascada bigar se afla in topul celor mai ciudate cascade din lume
Turiştii care se încumetă să străbată DN 57 B ce leagă localităţile Anina şi Poneasca de Valea Minişului, rămân surprinşi de cheile săpate în stâncă de Râul Miniş. Îndrăzneţi apoi, continuând să străbată calea bătătorita, vor trece de Cantonul Silvic şi de ceea ce a fost pe vremea Imperiului Austro-Ungar, un punct de control militar. Odată ieşiţi dintre chei, călătorul regăseşte urmele lacului de agrement de la Poneasca, ce a dispărut deodată cu inundaţia din 1910.
Perdea de apa la cascada bigar
Urcând apoi spre barajul de la Poneasca şi continuând pe cărarea ce înaintează spre chei, se ajunge la popasul turistic „Paralela 45” (abandonat după 1993 în urma legii care interzice desfăşurarea activităţilor economice în rezervaţiile naturale). Aici, la jumătatea distanţei liniei imaginare ce uneşte Polul Nord de Ecuator, drumul se sfârşeşte în dreptul Cascadei Bigăr, cucerind călătorul neobosit prin miraculoasa cădere de apă aflată exact pe paralela 45 din emisfera nordică.
Caderea de ape a cascadei bigar
Cascada Bigăr, devenită cunoscută mai întâi străinilor, merită să devină un popas şi obiectiv turistic autohton de care trebuie să ne mândrim, în ciuda lipsei de promovare.

Poti lasa un comentariu, sau sa trackback din site-ul tau

4 Comentarii to “Cascada Bigar – Minunatia ascunsa a Romaniei”

  1. NEGUT MIRELA says:

    MINUNAT. AS DORI SA STIU DACA DRUMUL POATE FI PARCURS CU AUTO SAU NUMAI CU PICIORUL (DEH VIRSTA

  2. Otilia says:

    Drumul se poate parcurge cu masina, chiar daca nu exita loc de parcare amenajat, se poate parca chiar langa cascada si se poate merge in sus pe parau cam 300 metri. Intr-adevar e un loc care merita vizitat, dar e foarte trist ca nu e nimic amenajat care sa atraga turistii si gunoaiele nu lipsesc din impejurimi. Pentru cel care a scris articolul, e posibil sa postati un link cu legea la care faceti referire, pentru ca nu am gasit-o nicaieri si ma gandeam ca o activitate economica in apropiere nu ar aduce nimic rau.

  3. Alina says:

    drumul se poate parcurge cu auto chiar pana in fata cascadei in afara de serpentine soseaua este cimentata si este k daca vrei sa o vezi merita efortul

Ai ceva de spus? Lasa un comentariu

Nominated at BestTravelWebsites for "Best Wordpress Travel Theme"