Jodhpur, calatorie in inima orasului albastru

In momentul in care auzim numele Rajasthan, primele imagini care ne vin in minte sunt urmatoarele: viata maharajahilor, culori, mirodenii, palate si forturi care inca rezista…o imagine reflectata in special de orasul Jodhpur, cunoscut si sub numele de “orasul albastru”. Situat in partea de nord a Indiei, mai précis in Rajasthan, orasul Jodhpur a fost fondat in anul 1459 de catre Rao Jodha pentru a inlocui fosta capitala, Mandore, devenita mult prea vulnerabila.

jodhpur

Sursa foto: tucantravel.com

Abia cinci secole mai tarziu maharajahul Umaid Singh incepe constructia uneia din cele mai vaste si mai mari locuinte private din lume, cea a somptuoasei Umaid Bhawan Palace Hotel pentru a lupta impotriva foametei si pentru a crea locuri de munca. Un alt simbol al orasului Jodhpur este fortul sau. Fortul Mehrangarh troneaza pe o stanca imensa de 120 de metri dominand orasul.

Fortul este o constructie absolut magnifica, una din cele mai mari fortarete din tara. Zidurile acestui fort au o inaltime de 36 de metri, ziduri ce dispun de 101 bastioane si sapte porti. Tepele aflate la prima poarta te vor impresiona cu siguranta. Ce scop aveau aceste tepe ? Acela de impiedica atacurile elefantilor. Dincolo de aceste fortificatii superbe se afla cateva palate de-a dreptul minunate, adevarate capodopere de arta.

 

Actualmente, fortul Mehrangarh nu este locuit, chiar daca inca se mai afla in proprietatea maharajahului orasului. Palatele adapostesc galerii de arta care expun capodopere de arta mogule, picturi, costume, sei pentru elefanti si piese vechi de mobilier.

 

Edificiile istorice sunt minunate insa turistii vin aici si pentru a descoperi celebrele fatade albastre. Un albastru care fascineaza si hipnotizeaza datorita intensitatii sale. Un albastru care permitea pe vremuri distingerea caselor ce apartineau castei brahmanilor. Albastrul le permite locuitorilor sa se protejeze de caldura si sa tina departe mustele si insectele.

JODHPUR-CITYSCAPE-1-C33173

Sursa foto: beetlesandhuxley.com

Datorita arhitecturii si peisajelor de o frumusete rara, orasul Jodhpur a fost prezentat in filme celebre precum Dark Knight Rises. Jodhpur mai este faimos si pentru bandhani, arta de a imprima tesaturile.

 

O calatorie in Jodhpur este o calatorie in timp. Odata ajuns in Jodhpur este o adevarata placere sa te ratacesti pe stradutele inguste care strabat bazarul din Jodhpur si sa gusti din viata locala cu ajutorul pietei situate in jurul Clock Tower. Orasul albastru este supranumit si “orasul soarelui” datorita nenumaratelor zile insorite de-a lungul intregului an. Iata un motiv in plus pentru a descoperi unul din cele mai frumoase orase din India.

Poti lasa un comentariu, sau sa trackback din site-ul tau

Ai ceva de spus? Lasa un comentariu

Nominated at BestTravelWebsites for "Best Wordpress Travel Theme"