Kenya- o țară în est-centrul Africii.

Colonizată inițial de arabi, apoi de populația africană bantu, care însumează astăzi peste 70 procente din populația țării, Kenya devine în secolul al XV-lea, prin portul său Mombasa, un centru comercial important în coasta de nord est a Africii, datorită așezării sale geografice, ca nod de legătură între Africa și Asia de sud. În anul 1414, Sultanatul arab de Malindi (Kenya) a inițiat relații diplomatice cu China în timpul dinastiei Ming. În 1498 exploratorul portughez Vasco da Gama a vizitat țara și a descris-o drept un nod comercial important în regiune.

După anul 1505, Kenya a devenit colonie portugeză. Datorită importanței sale comerciale, în Mombasa, portugezii au construit Fortul Isus, care a apărat orașul de invazii străine mai bine de două secole. În secolul al XVIII-lea, portugezii au părăsit regiunea, aceasta fiind ocupată de triburile arabe Omani. În secolul XIX, Germania și Marea Britanie își dispută hegemonia asupra țării, aceasta intrând în stăpânirea Marii Britanii. Kenya devine independentă la 12 decembrie 1963. Un an mai târziu, în 1964, Kenyatta devine primul președinte kenyan până în anul 1978, când a decedat.

Kenya este republică democrată cu regim prezidențial și sistem politic pluripartit.Puterea executivă este exercitată de Guvern, iar cea legislativă de Adunarea Națională. Sistemul democratic din Kenya și-a dovedit stabilitatea în anul 2002, când s-a produs alternarea la guvernare pe cale pașnică între cele două partide principale din Kenya, Uniunea Africană Kenyană și Coaliția Națională a Curcubeului.În anul 2005 se creează, ca și în alte state din lume, Mișcarea Democratică Orange, care încearcă sub diverse mijloace subversive să preia puterea politică.În anul 2007, din cauza disputelor interne, acest partid se divide în Partidul Democrat și Mișcarea Orange.

Poti lasa un comentariu, sau sa trackback din site-ul tau

Ai ceva de spus? Lasa un comentariu

Nominated at BestTravelWebsites for "Best Wordpress Travel Theme"