Sagrada Familia, o minune arhitecturala

Localizare: Barcelona, Spania
Lungime: 120 metri
Lărgime: 80 metri
Înălţime maximă: 170 metri
Arhitect: Antonio Gaudi

sagrada1

Sursa foto: suitelife.com

Actualemente înscrisă în Patrimoniul Mondial Unesco, Sagrada Familia atrage în fiecare an numeroşi turişti. Sagrada Familia este cel mai vizitat monument din Spania, după parcul Guell, imaginat tot de Gaudi. Ornamente mistice, fanteziste şi pline de poezie îi conferă o arhitectură unică şi incredibilă: o capodoperă ce trebuie neapărat vizitată odată ajuns în Barcelona.

Descoperă istoria acestui edificiu impresionant…
În 1881, proiectul bisericii Sfintei Familii din inima Barcelonei începe. Asociaţia Spirituală a celor devotaţi Sfântului Iosif a avut drept obiectiv construirea replicii sanctuarului Loreto. Stilul propus de arhitectul din acea epocă este neogotic ceea ce provoacă nemulţumirea autorităţilor şi nu numai. Antonio Gaudi, un fost învăţăcel al unuia din arhitecţi vine cu o propunere originală din care a luat naştere Sagrada Familia. După moartea sa, în 1926, construcţia continuă şi după Războiul Civil, perioadă în care planurile bisericii au fost arse. Construcţia a fost reluată în 1952 şi devine obiectul a numeroase conflicte tehnice.

La Sagrada Familia 1

Sursa foto: travelmoodz.com

…marca unui arhitect genial
Antonio Gaudi a prezentat un proiect extrem de ambiţios bazat de imaginaţia sa personală, amprenta modernismului şi a fanteziei. Propune un templu catolic menit să traseze istoria misterelor religioase. Şi-a consacrat o mare parte din viaţă acestui edificiu ştiind că nu îl va vedea niciodată terminat, dar a făcut în aşa fel încât să îşi lase amprenta arhitecturală pentru ca urmaşii săi să se poată inspira. În 1926 Gaudi a încetat din viaţă, tocmai când construcţia a început. Odată ajuns în Barcelona trebuie să vizitezi neapărat Sagrada Familia pentru a-i oferi un omagiu acestui geniu arhitectural, înmormântat în criptă.

La Sagrada FamiliaB

Sursa foto: blogs.nd.edu

Admiră o arhitectură fără pereche
Cu un stil naturalist şi modernist, Sagrada Familia este o bijuterie arhitecturală, influenţată de două secole de construcţii. Gaudi, extrem de inspirat de către forţele mistice ale naturii a privilegiat formele rotunde şi colorate, fierul forjat în special. Se regăsesc şi o mulţime de forme organice făcute din mozaicuri din ceramică. Extrem de inspirat de religie, putem admira şi o mulţime de reprezentaţii iconografice sau simbolice, ecouri ale creştinismului: trei faţade fac referinţă la cele trei etape din viaţa lui Christos – naşterea, patimile şi gloria. Formată din cinci naosuri, trei faţade şi 18 turnuri din care cel mai înalt este de 170m, Sagrada Familia impresionează pe oricine prin măreţia şi splendoarea sa.

Poti lasa un comentariu, sau sa trackback din site-ul tau

Ai ceva de spus? Lasa un comentariu

Nominated at BestTravelWebsites for "Best Wordpress Travel Theme"